Lantlig inredning

Lantlig inredning

vit lantlig inredning är snyggt
Ett rum inrett i lantlig inredningsstil. Med en sliten look. Robust trägolv och skrovliga vita tapeter. På det slitna golvet ligger ett fusk-koskinn.

I den lantliga inredningsstilen ser vi mycket antika möbler eller nytillverkade möbler i en antikstil.  Handgjorda trämöbler och trädetaljer passar bäst in. Gärna slitna möbler med bortnött färg framför skinande ytor. Gardiner i tyngre tyger och helst ska de vara långa. Även en öppen spis eller en kamin hör hemma i den lantliga inredningsstilen. Både de tunga gardinerna och den öppna spisen eller kaminen finns där för att ge värme. Färgmässigt är det naturliga färger vi talar om. Jordnära mata färger med inslag av gröna nyanser och blomstermotiv. Tapeter med blomstermotiv, ränder eller rutor är vanligt förekommande i ett hem inrett i lantlig stil. Köket är hjärtat i ett hem inrett i lantlig stil. Köksmöbler i naturvitt, ett stort matsalsbord och vitrinskåp luckor i köket. I ett lantligt inrett hem är det mycket av färgen vit och naturvit. Då den vita färgen kan påverka humöret är det viktigt att försöka blanda in glada mönster och prydnadssaker som skär av det vita lite. På bildexemplet ser man ett lantligt inrett rum, med rejält trägolv, slitna möbler med bortnött färg. Ett utmärkt exempel på hur det kan se ut om man är en fantast av den lantliga inredningen. Den lantliga inredningen hör ihop med dessa 3 kategorier inom inredning som följer :

Vit Lantlig inredning

Vit lantlig inredning består av vita små och stora möbler, ljusa tapeter, fina diskreta mönster. Allt i vitt i olika nyanser därav namnet “Vit lantlig inredning” .

Shabby chic

Shabby chic är en romantisk lantlig inredningsstil som kom till och växte fram under 80-talet.Det som som främst utgör stilen är användningen av färgen vitt i olika nyanser på allt från väggar,tapeter, golv och tak till möbler och småsaker som kannor i emalj. I stilen Shabby chic ingår gamla/antika möbler som målats i vitt och sedan behandlats för att se mycket slitna ut.Bortnött färg i hörn och kanter på möbler, trots att de är nytillverkade. Ofta målar man möbler med mörk grundfärg som grå, för att sedan måla på med ett lager vitt. Sen tar man sandpapper och för hand slipar bort, så man får fram ett slitage. Man får den mörka färgen under att sticka fram här och där. Det finns idag nytillverkade möbler som patineras på liknande sätt. Inredningsdetaljer som man kan fylla ett hem med inrett med shabby chic är Hinkar och baljor, fågelburar, fruktlådor med tryck, burkar och fat med tryck och texter. Har man föremål i järn får de gärna vara rostiga och absolut inte skinande. När det kommer till textilier inom shabby chic är favoriterna natur grå, spets, bomull, linne och säckväv. Även saker man finner i trädgården kan passa in i shabby chic stilen. Längst ner i inlägget finns lite bilder på exempel på shabby chic. Shabby chicstilen kan vara lite plottrig och abstract i jämförelse med klassisk vit inredning som är mer en stilren inredningsstil.

Brocante chic

Till lantlig inredning passar också stilen brocante chic (brocante betyder loppmarknad) som blandar rustik inredning med sött: Möbler i metall och trä med väderbiten yta blandas med ljusa pasteller och snittblommor. Likheterna mellan Brocante chic och Shabby chic är stora. Båda stilarna är ledande inom den lantliga inredningsstilen. Vi får inte glömma den stora boomen med tavlor, väggdekorationer och kuddar med texter som “carpe diem” som dykt upp i nästan alla inredningsbutiker på sistone, det känns nästan som det är det folk först tänker på och skaffar för att börja inreda sitt hem i shabby chic stilen.